Monitieteinen kotieläintutkimus on avain vastuulliseen ruoantuotantoon

Esittelyssä: Kotieläintuotannon tutkimusinfrastruktuuri FinLive RI – Finnish Livestock Research Infrastructure

Kotieläintuotanto on merkittävä osa suomalaista ruokaturvaa, maaseudun elinvoimaisuutta ja merkityksellinen myös perinnebiotooppien ja monimuotoisuuden ylläpitäjänä. Pohjoiset olosuhteemme ovat suopeammat eläintuotannolle kuin kasvintuotannolle. Kotieläintuotannon tulevaisuutta varjostavat sen ympäristöhaitat ja huoli eläinten hyvinvoinnista. Kotimaisen vastuullisen ruoantuotannon ylläpitämiseksi kehitämme kotieläintuotannon kestävyyttä.

FinLive RI on kotieläintutkimuksen monitieteinen yhteenliittymä, joka kokoaa yhteen Suomen tärkeimmät kotieläintutkimusalustat. Tutkimuksemme tuottaa ratkaisuja sekä ilmastonmuutoksen hillitsemiseen että siihen sopeutumiseen. Päästöjen vähentämiseksi kehitämme kotimaisiin raaka-aineisiin perustuvia ruokintastrategioita.

Varmistaaksemme eläinten hyvinvoinnin seuraamme eläinten käyttäytymistä ja siihen vaikuttavia olosuhteita. Eläinten terveyden tutkimuksella ehkäisemme tauteja ja edistämme ihmisten, eläinten ja ympäristön yhteistä terveyttä.

Tuotettu tieto auttaa tuottajia, yrityksiä ja päättäjiä tekemään kestäviä ja kannattavia ratkaisuja. Tieto auttaa myös kuluttajia, jotka haluavat vastuullisesti tuotettua ruokaa. FinLive RI toimintaa koordinoi Luonnonvarakeskus, ja mukana ovat Helsingin yliopiston maataloustieteellisen ja eläinlääketieteellisen tiedekuntien tutkimusalustat.

Tutustu kotieläintuotannon infrastuktuureihin tarkemmin:

 

Pääkuva: Eetu Ahanen / Luke