Tutkimuksen taustalla – tutkimusinfrastruktuurit

Tutkittu tieto ei synny tyhjästä. Taustalla on monta tekijää, jotka mahdollistavat tutkimuksen, yhtenä niistä tutkimusinfrastruktuurit.

Laivoja, satelliitteja, laboratorioita ja huippupuhtaita tiloja. Tutkimusmetsiä, instrumentoituja navettoja, rekisteriaineistoja väestöstä ja geenivaroja. Kaikki nämä ja paljon muuta löytyy tutkimusinfrastruktuurit-termin takaa.

Tutkimuksen taustalla -kampanja esittelee kymmenen tutkimusinfrastruktuuria eli laitteistojen tai aineistojen kokonaisuutta, joiden avulla tutkijat tuottavat uutta tietoa. Kampanja nostaa esiin, miten tutkimusinfrastruktuurit auttavat turvaamaan ihmisten arkea, tuottamaan innovaatioita ja ratkomaan ilmastonmuutoksen kaltaisia globaaleja haasteita.

Kampanjan tarkoituksena on valottaa sitä tutkimuksen taustalla olevaa osaa, joka usein jää pimentoon. Toivomme kampanjan herättävän kiinnostusta pureutua tarkemmin siihen, miten tieto syntyy.

Olemme koostaneet myös laajemman raportin Tulanet-laitosten hallinnoimista ja operoimista tutkimusinfrastruktuureista ja niiden tuottamista palveluista. Tutustu raporttiin täällä.

Tiedätkö miten tehdään Itämeren sinileväennusteet tai laaditaan sairauksien hoitokäytännöt? Puheenjohtajamme Arvo Kokkonen pohtii tutkimusinfrastruktuurien roolia ja merkitystä arjessamme blogissaan, joka aloittaa Tutkimuksen taustalla -kampanjan. Lue Arvon blogi täältä.

Tutustu tutkimusinfrastruktuureihin

Tähän on tulossa kymmenen tutkimusinfrastruktuurin lyhyt esittely. Aloitamme 19.5.