Esittelyssä: Kansallinen väestötutkimus infrastruktuuri FIRI-PBS – Finnish Research Infrastructure for Population Based Survey Terveys ja…

Tutkittu tieto ei synny tyhjästä. Taustalla on monta tekijää, jotka mahdollistavat tutkimuksen, yhtenä niistä tutkimusinfrastruktuurit.
Laivoja, satelliitteja, laboratorioita ja huippupuhtaita tiloja. Tutkimusmetsiä, instrumentoituja navettoja, rekisteriaineistoja väestöstä ja geenivaroja. Kaikki nämä ja paljon muuta löytyy tutkimusinfrastruktuurit-termin takaa.
Tutkimuksen taustalla -kampanja esittelee kymmenen tutkimusinfrastruktuuria eli laitteistojen tai aineistojen kokonaisuutta, joiden avulla tutkijat tuottavat uutta tietoa. Kampanja nostaa esiin, miten tutkimusinfrastruktuurit auttavat turvaamaan ihmisten arkea, tuottamaan innovaatioita ja ratkomaan ilmastonmuutoksen kaltaisia globaaleja haasteita.
Kampanjan tarkoituksena on valottaa sitä tutkimuksen taustalla olevaa osaa, joka usein jää pimentoon. Toivomme kampanjan herättävän kiinnostusta pureutua tarkemmin siihen, miten tieto syntyy.
Olemme koostaneet myös laajemman raportin Tulanet-laitosten hallinnoimista ja operoimista tutkimusinfrastruktuureista ja niiden tuottamista palveluista. Tutustu raporttiin täällä.
Tiedätkö miten tehdään Itämeren sinileväennusteet tai laaditaan sairauksien hoitokäytännöt? Puheenjohtajamme Arvo Kokkonen pohtii tutkimusinfrastruktuurien roolia ja merkitystä arjessamme blogissaan, joka aloittaa Tutkimuksen taustalla -kampanjan. Lue Arvon blogi täältä.
Tähän on tulossa kymmenen tutkimusinfrastruktuurin lyhyt esittely. Aloitamme 19.5.
Esittelyssä: Kansallinen väestötutkimus infrastruktuuri FIRI-PBS – Finnish Research Infrastructure for Population Based Survey Terveys ja…
Esittelyssä: Kotieläintuotannon tutkimusinfrastruktuuri FinLive RI – Finnish Livestock Research Infrastructure Kotieläintuotanto on merkittävä osa suomalaista…
Esittelyssä: Micronova Tulevaisuuden kvanttitietokoneella voidaan laskea nopeasti monimutkaisia kemiallisia ja biologisia ilmiöitä ja kehittää esimerkiksi…
Esittelyssä: Ionisoimattoman säteilyn laboratorio On tärkeää, että matkapuhelimet ja muut ionisoimatonta säteilyä lähettävät arkiset laitteet…
Esittelyssä: Isotooppilaboratorio Mitä jos torilta ostamasi suomalaiset mansikat eivät olisikaan suomalaisia, eikä niistä maksettu raha…
Esittelyssä: Happamat sulfaattimaat karttapalvelu Happamia sulfaattimaita ei ole turhaan todettu yhdeksi Suomen merkittävimmistä ympäristöongelmista. Suomen…
Esittelyssä: Pienhiukkasten, pilvien ja hivenkaasujen tutkimusinfrastruktuuri ACTRIS (Aerosol, Clouds and Trace Gases Research Infrastructure) Ilmansaasteet…
Esittelyssä: Fysiologian laboratorio, Työterveyslaitos Työoloja, työntekijää työssään ja henkilönsuojaimien käyttöä tutkimalla voidaan selvittää miten ihminen…
Esittelyssä: GNSS-Finland Platform Häiriötön satelliittipaikannus on elintärkeää yhteiskunnallemme. Ilman satelliitteja ja niiden tuottamia tarkkoja aika-…
Esittelyssä: Suomen merentutkimuksen infrastruktuuri FINMARI Meille suomalaisille Itämeri on tärkeä ja rakas virkistyksen lähde sekä…