Tulanet: Kehysriihen T&K-rahoituksen lisäykset tulevat tarpeeseen – tutkimuslaitosten post doc -ohjelmaan tulossa 40 miljoonaa euroa

Hallitus päätti eilen 16. huhtikuuta päättyneessä kehysriihessä muun muassa valtion tutkimuslaitosten post doc -ohjelmasta, jonka rahoituksella palkattaisiin yhteentoista valtion tutkimuslaitokseen 85 tutkijatohtoria vuosina 2025–2028. ”Olemme tyytyväisiä päätökseen”, sanoo Mikael Collan, VATT:n ylijohtaja ja valtion tutkimuslaitoksia edustavan Tulanetin puheenjohtaja.

”Olemme valtion tutkimuslaitoksissa iloisia hallituksen T&K-rahoitusta koskevista päätöksistä. Tärkeä osa kokonaisuutta on tutkimuslaitosten post doc -ohjelma, jossa rahaa käytetään ihmisiin. Uudet tutkijatohtorit toimivat tutkimuslaitoksissa läheisessä yhteistyössä etenkin elinkeinoelämän, mutta myös julkisen sektorin kanssa. 40 miljoonalla eurolla saamme luotua 85 määräaikaista tutkijatohtorin paikkaa, mikä on näissä olosuhteissa erittäin hyvä tulos”, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Mikael Collan.

Collan toimii myös valtion tutkimuslaitosten yhteenliittymän Tulanetin puheenjohtajana. Tutkijatohtoriohjelmaan tavoiteltiin alun perin 60 miljoonaa euroa ja 120 paikkaa, mutta hallitus esitti kehysriihessään ohjelmaan kolmanneksen pienempää määrärahaa.

40 miljoonalla eurolla palkattaisiin yhteentoista valtion tutkimuslaitokseen määräaikaisia tutkijatohtoreita vuosina 2025–2028. Oheisessa taulukossa on esitetty uusien tutkijatohtoreiden paikkojen jakautuminen tutkimuslaitoksittain:

Tutkijatohtoriohjelma vastaa hallitusohjelman TKI-kirjaukseen, jonka mukaan hallitus sitoutuu nostamaan Suomen tutkimus- ja kehittämismenot (T&K) neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä.

Kehysriihen T&K-rahoituksen lisäykset tulevat tarpeeseen, korostaa Mikael Collan. Suunnitelman mukaan esimerkiksi Collanin johtamaan VATT:iin olisi tulossa neljä uutta tutkijatohtoria.

”Se on merkittävä määrä lisää tutkijavoimaa VATT:n kokoiseen organisaatioon, jossa työskentelee tällä hetkellä noin 50 taloustieteen tutkijaa. Vahvistamme määrärahalla TKI-toimintaan liittyvää tutkimusta, kuten TKI-rahoituksen vaikutuksia innovaatioihin ja kasvuun”, Collan sanoo.

 

Yhteydenotot
Mikael Collan, puheenjohtaja, Tulanet, mikael.collan[at]vatt.fi, puh. 0295 519 401
Sanna Marttinen, toiminnanjohtaja, Tulanet, sanna.marttinen[at]tulanet.fi, puh. 0295 326 356

www.tulanet.fi
Twitter @tulanetFI
@linkedin.com/company/tulanet