Elintarvikehuijaukset jäävät kiinni isotoopeistaan

Esittelyssä: Isotooppilaboratorio 

Mitä jos torilta ostamasi suomalaiset mansikat eivät olisikaan suomalaisia, eikä niistä maksettu raha menisikään paikalliselle viljelijälle? Tai luomuhunajaasi olisikin jatkettu sokerilla? Elintarvikehuijaukset ovat ikävä harmaan talouden muoto. Isotooppianalytiikalla voidaan kuitenkin selvittää huijaukset.

Isotoopit ovat saman alkuaineen atomeja, joissa protonien lukumäärä on sama, mutta neutronien määrä vaihtelee. Alkuaineiden, kuten hapen ja vedyn, isotooppien suhde esimerkiksi mansikassa riippuu siitä, missä se on kasvanut. Herkillä laitteilla voidaan tunnistaa isotooppien suhde ja siten päätellä mansikan kasvupaikka.

Ruokaviraston laboratorioinfrastruktuuria on laajennettu kahdella isotooppisuhdemassaspektrometrilla (Thermo Fisher Scientific ja Sercon Limited), joista jälkimmäinen on Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa yhteisomisteinen. Viranomaisvalvonnan lisäksi laitetta käytetään perustutkimukseen. Pysyvien kevyiden isotooppien suhdelukua voidaan käyttää esimerkiksi elintarvikkeen aitouden määrittämiseen, luomuisuuden toteamiseen sekä maantieteellisen alkuperän määrittämiseen.

Ruokaviraston ja Luken yhteisprojektissa ”Alkuperältään aidot” kehitettiin menetelmä suomalaisen mansikan alkuperän määrittämiseksi kevyiden pysyvien isotooppisuhteiden avulla. Ruokaviraston tarkoituksena on kehittää lisää menetelmiä suomalaisten elintarvikkeiden aitouden tutkimiseksi. Laitteistoilla pystytään analysoimaan tällä hetkellä kiinteän näytematriisiin hapen, hiilen ja typen isotooppisuhteita, sekä nestematriisin hapen ja vedyn isotooppisuhteita.

Linkkejä:

Luonnovarakeskus

Ruokavirasto: Uusi valvontamenetelmä varmistaa mansikan alkuperän 24.6.2019

Alkuperältään aidot -hankkeen loppuraportin tiivistelmä

Maria Lahtinen-Kaislaniemi ja Simo Jokinen: Isotooppimenetelmät apuna elintarvikkeiden alkuperäväärennösten selvittämisessä (pdf)

 

Pääkuva: Erkki Oksanen, Luke

Laboratoriokuva: Simo Jokinen, Ruokavirasto