Tutkimuksella parannetaan työkykyä ja -turvallisuutta äärioloissa

Esittelyssä: Fysiologian laboratorio, Työterveyslaitos

Työoloja, työntekijää työssään ja henkilönsuojaimien käyttöä tutkimalla voidaan selvittää miten ihminen reagoi ääriolosuhteissa ja antaa suosituksia työkykyä ja -turvallisuutta edistävistä toimista.

Suomalaista työelämää palvelevaa lämpö- ja kuormitusfysiologista tutkimus- ja testaustoimintaa tehdään Työterveyslaitoksen fysiologian tutkimustiloissa Oulussa. Tutkimustilat soveltuvat fysiologisiin, lääketieteellisiin ja teknologisiin kehitys- ja tutkimustarkoituksiin. Monipuolisen tutkimuslaitteiston avulla voidaan tutkia ihmisen lämpötasapainoa ja fyysistä kuormittumista sekä kylmässä että kuumassa.

Työkuormituksen ja työstä palautumisen monipuolinen arviointi edistää esim. palomiesten jaksamista ja hyvinvointia työssä ja vapaa-ajalla. Tutkimustiloissa testataan standardien mukaisesti esimerkiksi pelastuspukuja, jotka auttavat veden varaan joutunutta veneen miehistöä selviytymään toimintakykyisenä kylmässä vedessä.

Laboratoriossa on kaksi (10 – 30 m2) olosuhdehuonetta, joissa lämpötilaa voidaan säätää -45 ja +45 °C ja kosteutta 10 ja 90 % välillä. Lisäksi tilassa on tuulitunneli, jossa tuulta säädetään 0 – 10 m/s. Ääriolosuhteiksi lämpötilan ja tuulen avulla saadaan jopa -70 °C. Vesialtistuksia varten on allas, jossa veden lämpötilaksi saadaan 2 – 40 °C.

Linkkejä:
www.ttl.fi
Video (Huom. videon lataaminen voi kestää kauan)

Yhteystiedot:
Sirkka Rissanen
Vanhempi tutkija, Työterveyslaitos
sirkka.rissanen@ttl.fi

Valokuva: Sirkka Rissanen