Satelliittisignaalien tutkimus turvaa yhteiskunnan kriittisiä toimintoja

Esittelyssä: GNSS-Finland Platform

Häiriötön satelliittipaikannus on elintärkeää yhteiskunnallemme. Ilman satelliitteja ja niiden tuottamia tarkkoja aika- ja paikkatietoja rahtilaivat ja lentoliikenne olisivat pulassa, eikä sähköverkko toimisi.

Maanmittauslaitoksen tutkijat ovat kehittäneet alustan nimeltä GNSS-Finland Platform, jolla voidaan tutkia satelliittisignaalien laatua. Tarkkaa ja luotettavaa satelliittipaikannusta tarvitsevat niin yhteiskunnalle kriittiset infrastruktuurit kuin tulevaisuuden robottiautot.

Alustan lisäksi on julkaistu avoin palvelu, GNSS-Finland, jonka kautta kuka tahansa voi seurata satelliittisignaalien laatua Suomessa. Palvelua voivat hyödyntää niin viranomaiset, yritykset kuin kansalaisetkin. Palvelun tavoitteena on parantaa kriittisen infrastruktuurin toimintakykyä mahdollisissa häiriötilanteissa.

GNSS-Finland perustuu toiseen pitkäjänteisesti paikkatietoa tuottavaan tutkimusinfrastruktuuriin: kansalliseen FinnRef-verkkoon. FinnRefin GNSS-asemien avulla voidaan seurata kaikkia satelliittipaikannusjärjestelmiä ja niiden eri taajuuksien signaalien laatua.